Webbnyheter

Välj rätt herrcykel

Välj rätt herrcykel

Välj rätt herrcykel

Ska du köpa en cykel är första valet oftast om det ska vara en herrcykel eller damcykel. Kanske är detta det enklaste valet även om modellerna används av både herrar och damer. Men sen kommer även en hel del andra punkter att ta ställning till när en herrcykel ska köpas in.

Nu behöver du fundera över var du kommer att cykla och därmed vilken slags modell av herrcykel som ska väljas. Här kan man förenklat kategorisera dem i tre kategorier – Terrängcyklar, Landsvägscyklar och Hybridcyklar. Men man kan även lägga till Citycykel och Elcykel.

Ska du ha cykeln till träning i skog och mark är det självklart en terrängcykel som passar. De har bredare hjul, mer dämpning och är ofta robustare. De kan även användas på asfalt men blir i detta fall inte lika användarvänliga då cyklarna inte primärt är byggda för att ge god fart och komfort på plant underlag.

Den populäraste herrcykeln

Den kanske mest sålda herrcykeln är citycykeln. En ”standardcykel” som passar utmärkt till att använda på väg till och från jobbet, ner till affären eller bara på en trevlig cykeltur. En citycykel kännetecknas av en skönare sittställning och att de mycket ofta har fotbroms. En funktionell cykel för de som sätter komfort i första hand. De brukar även ha pakethållare och ibland cykelkorg. Allt för att vara funktionella för de som ska använda dem.

Den cykel som fått mest uppmärksamhet senaste åren är elcykeln. Även elcyklar finns i herrmodeller och dammodeller. Med ett batteri som laddas upp kan extra fart ges när man cyklar. Därmed får man betydligt högre fart på planmark men det märks speciellt i uppförsbackar då den extra kraften verkligen ger uppskattad skjuts framåt.

Ytterligare modeller är racer och hybridcykel. Racer är främst för de som träningscyklar i större utsträckning. En modell som är lättare, har smalare hjul och anpassad för betydligt högre hastigheter.

Nu kommer frågan hur stor herrcykel du ska köpa. De finns i flera olika storlekar där 51, 55 och 58 cm i ramstorlek är de vanligaste. Man bör testa sig fram lite här eftersom modellerna ändå kan upplevas olika stora och att det även beror på personens benlängd. De som är ungefär 170 – 190 cm lång kan i regel välja en cykel med ramstorlek på 55 cm.

Framförallt är det just cykelmodell och dess storlek som bör väga tyngst. Sen kommer självklart antal växlar och hur cykeln upplevs bekväm gällande sittställning.