Webbnyheter

3 saker att tänka på när du letar efter ett fritidshus

3 saker att tänka på när du letar efter ett fritidshus

3 saker att tänka på när du letar efter ett fritidshus

Sitter du, som många andra, och scrollar igenom utbudet av fritidshus som är till salu? Då är du långt ifrån ensam! Att ha en egen oas för semestrar, helger och andra lediga dagar har blivit omåttligt populärt men inför ett köp finns många saker som är bra att tänka på – bland annat att bestämma en budget.

Fundera på vad du vill ha för typ av fritidshus

Fritidshus har stor variation – dom kan vara små och utan bekvämligheter så som avlopp och rinnande vatten eller mer eller mindre likna vanliga villor. Fundera över vilken standard, storlek, stil och läge du drömmer om så blir det enklare att begränsa sökningarna.

Bestäm en budget

Innan du börjar buda på ett fritidshus är det bra att bestämma en budget i förväg. Det är lätt att dras med när det väl är i gång så sätt ett maxtak. Se även till att göra en budget för ägandet av ett fritidshus, där det bör finnas utrymme för alltifrån driftskostnader till renoverings- och underhållsbuffert.

Budgeten kan bland annat baseras på vilken tid av fritidshus du önskar köpa. Ett nytt, modernt och i bra skick kommer troligen kosta mer att köpa men kräver troligen färre åtgärder och renoveringar. Ett riktigt renoveringsobjekt har ofta ett lägre utgångspris men kommer i stället kosta mer att renovera och underhålla.

Gå på visningar – och syna i sömmarna

Att köpa ett fritidshus är en stor affär och det är alltid köparen som har undersökningsplikt. Se därför till att alltid gå på visningar av intressanta objekt och syna dessa i sömmarna. Även om helheten känns trevlig och inbjudande kan det finnas flera problem med huset och några viktiga saker att kolla på är bland annat tak och fasad. Finns vind och / eller källare så är även dessa värda ett besök – kolla efter fukt, mögel och annat avvikande.

Annat viktigt att kolla närmare på är:

  • Dörrar och fönster
  • Skorsten och eldstäder
  • El, vatten och avlopp

Om ett objekt känns intressant och du är beredd att ge dig in i en budgivning kan det vara värt att anlita en oberoende besiktningsman som kan gå igenom huset. Detta kan vara välinvesterade pengar – speciellt för den som själv känner sig osäker på vilka delar som bör undersökas och hur.