Webbnyheter

Fördelar och nackdelar med attefallshus som permanentboende

Fördelar och nackdelar med attefallshus som permanentboende

Fördelar och nackdelar med attefallshus som permanentboende

Om ett attefallshus uppfyller samma krav som för ett vanligt bostadshus så kan det användas som permanentboende. Kraven innefattar bland annat att det ska finnas möjligheter till matlagning och skötsel av hygien och om så är fallet så är det alltså bara att flytta in och bo. Perfekt för tonårsbarn som längtar efter eget eller kanske att hyra ut till vänner eller familj.

Fördelar med att ha ett attefallshus som permanentboende

Ett attefallshus kan användas som ett permanentboende om det är ett komplementbostadshus – vilket det är om det lever upp till dom krav som finns för permanentbostäder. Att bo litet kan vara en utmaning men det bär också med sig flera fördelar:

  • Lägre boendekostnader – Med ett litet hus kommer låga driftkostnader. Oavsett uppvärmningsmetod så kostar det betydligt mindre att värma upp ett 30 kvm stort attefallshus jämfört med till exempel en normalstor villa. Eftersom huset är mindre är det även troligt att det finns färre saker som drar el, genom exempelvis mindre belysning och liknande.
  • Lite att sköta om – En annan fördel med att ha ett attefallshus som permanentbostad är att det är lite att sköta om. Alltifrån städning till underhåll, så som ommålning och andra renoveringar, blir mindre omfattande och tar kortare tid att genomföra.
  • Pengar över till annat – Med låga boendekostnader och mindre omfattande underhåll blir det mer pengar över till annat. Att bo i ett attefallshus kan alltså vara ett sätt att spara – kanske för att på sikt kunna köpa drömhuset.

Nackdelar

Compact living må ha flera fördelar med det passar inte för alla. Till nackdelarna med att bo permanent i ett attefallshus är att det är just ”compact”. Att bo ensam är kanske inga större problem, förutom att det möjligen är svårt att få plats med vissa saker. Men att bo två eller fler innebär att det blir svårt att få vara för sig själv.

Gillar man att kunna stänga om sig för att få lite egen tid är det kanske inte ett optimalt boende – även om et förstås går att dela av och skapa olika rum precis som man vill. Det kan dock vara svårt att få till på ett bra sätt – vanligast är en öppen planlösning för att det lilla huset ska kännas större än vad det egentligen är.