Webbnyheter

Öka säkerheten i ditt hem

Öka säkerheten i ditt hem

Öka säkerheten i ditt hem

Att känna sig säker i sitt eget hem är viktigt men definitivt ingen självklarhet. Många oroar sig både när dom är hemma och när dom inte är det och ofta gäller det brand eller inbrott. Det finns dock många enkla åtgärder man kan ta till för att öka säkerheten hemma, bland annat genom att skaffa ett hemlarm, kontrollera brandlarmen samt samarbeta med sina grannar.

Se över brandlarmen – ofta

Dom flesta har förmodligen ett brandlarm monterat i taket någonstans men glömmer eller struntar i att kontrollera det. Ett brandlarm, eller helst flera, är en extremt billig försäkring och det bästa är som sagt om man har flera. Dessa ska dessutom gärna vara parkopplade. På så vis larmar det även på exempelvis övervåningen om brand eller rökutveckling uppstått nere, eller tvärtom.

Det många kanske inte vet är att man bör kontrollera sina brandlarm med jämna mellanrum, för att försäkra sig om att dom fungerar. Detta gör men genom att trycka på testknappen eller helt enkelt genom att blåsa ut en tändsticka alldeles under, för att se om den reagerar eller inte.

Skaffa hemlarm

En annan åtgärd för ett säkrare och tryggare hem är att skaffa ett bra hemlarm. Man kan då sova gott om natten genom veta att man försvårar en eventuell inbrottstjuvs arbete väldigt mycket, om inte till och med avskräcker personen från att över huvud taget gå in. Det finns många modeller av hemlarm att välja bland, både sådana som är uppkopplade mot en larmcentral dygnet runt men även modeller som kopplas till mobiltelefonen. Oavsett är det många som upplever en ökad säkerhet i hemmet med hjälp av ett hemlarm.

Övriga åtgärder

Brandlarm och hemlarm är bra försäkringar för att snabbt få veta om en olycka eller brott håller på att hända. Skulle olyckan däremot vara framme är det viktigt att man kan göra något åt den. För ett säkert hem ska man se till att ha både brandsläckare och brandfilt placerade på lättåtkomliga ställen.

Ett annat bra tips för att öka säkerheten hemma är att samverka med sina grannar. Håll koll åt varandra när någon är bortrest, ta in posten och låt grannen parkera sin bil på din uppfart när du inte är hemma. Grannsamverkan är ett bra sätt att förhindra att brott begås och det krävs inte så mycket mer än att man är vaksam i sitt område.